Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ- ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΜΑΘ. 1-4

Ενότητα 1
ΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ


(Σημείωση: Μπορείς να μοιράσεις το επαναληπτικό διάβασμα της Ιστορίας σε 2 φορές, αν νιώσεις ότι δυσκολεύεσαι)

Επιστρέφουμε στα πρώτα μαθήματα του βιβλίου της Ιστορίας μας. Θυμάσαι που μιλούσαμε για τα Γεωμετρικά χρόνια; Και ότι τα ονομάζουμε έτσι επειδή συνήθιζαν εκείνα τα χρόνια να ζωγραφίζουν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχέδια; Βέβαια, οι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή, δεν ονόμαζαν την εποχή τους έτσι. Αυτό το κάναν οι επιστήμονες στα νεότερα χρόνια. Πάμε να θυμηθούμε με λίγα λόγια όσα είχαμε μάθει για τα Γεωμετρικά χρόνια...

ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ
πηγή: https://slideplayer.gr/slide/2600632/
Με λίγα λόγια:
Οι Δωριείς ήταν ένα ελληνικό φύλο. Κατέβηκαν από την Πίνδο στην Πελοπόννησο. Εκεί χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες κι έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Ανάγκασαν τους παλιούς κατοίκους στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν να γίνουν είλωτες (δούλοι). Ο μηκυναϊκός πολιτισμός σταμάτησε να αναπτύσσεται. Μερικοί παλιοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους. 


ΜΑΘΗΜΑ 2: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ

πηγή: https://slideplayer.gr/slide/2600632/
Με λίγα λόγια:
Οι μετακινήσεις των πληθυσμών ανάγκασαν διάφορα ελληνικά φύλα να μεταναστεύσουν. Οι Αιολείς πήγαν στα νησιά Λέσβο, Τένεδο και στην Μικρά Ασία. Οι Ίωνες που βρίσκονταν στην Αττική, πήγαν στα νησιά Σάμο και Χίο και στη Μ. Ασία. Οι Δωριείς όταν έγιναν πολλοί στην Πελοπόννησο, πήγαν στη Ρόδο και στη Μ. Ασία. Οι περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν ονομάστηκαν αποικίες και οι κάτοικοί τους, άποικοι. Εκεί οι Έλληνες άποικοι ήρθαν σε επαφή με άλλους λαούς, όμως κράτησαν τα ήθη, τα έθιμά και τη θρησκεία τους. 


ΜΑΘΗΜΑ 3: Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
πηγή: https://slideplayer.gr/slide/2600632/
Με λίγα λόγια:
Τον 8ο αιώνα, ο Όμηρος, ένας σπουδαίος ποιητής έγραψε δύο μεγάλα ποιήματα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Τα κατορθώματα των πολεμιστών έγιναν τραγούδια που τα τραγουδούσαν στις γιορτές οι ραψωδοί. Εκείνα τα χρόνια, που τα λέμε και ομηρικά, οι Έλληνες πίστευαν στους 12 θεούς του Ολύμπου, που έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ. Τιμούσαν τους θεούς με διάφορες τελετές και γιορτές.

ΜΑΘΗΜΑ 4: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ
πηγή: https://slideplayer.gr/slide/2600632/
Με λίγα λόγια:
Μετά την κάθοδο των Δωριέων η τέχνη σταμάτησε να αναπτύσσεται και η γραφή ξεχάστηκε. Την εποχή αυτή τα σπίτια που χτίζονταν ήταν μικρά και απλά από πέτρα, χώμα και ξύλα. Τα πρώτα αγάλματα που φτιάχτηκαν ήταν ξύλινα (και φυσικά δεν σώζεται κανένα από αυτά) και παρίσταναν θεούς. Τα αγγεία ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή για αποθήκευση τροφίμων. Συνήθως τα ζωγράφιζαν με γεωμετρικά σχήματα. Μέσω του εμπορίου οι Έλληνες, ήρθαν σε επαφή με έναν λαό, τους Φοίνικες και πήραν από αυτούς το αλφάβητό τους. Πρόσθεσαν σε αυτό και άλλα φωνήεντα και έφτιαξαν το δικό τους αλφαβητο, γράφοντας από τα δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς να χωρίζουν τις λέξεις. 

Ερωτήσεις:
Δοκίμασε τις γνώσεις σου απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις. Αν δεν ξέρεις την απάντηση, ξαναδιάβασε καλά εκείνο το σημείο από τα παραπάνω κείμενα.

1. Από που ήρθαν οι Δωριείς;
2. Τι συνέβη με τους παλιούς κατοίκους των περιοχών όπου κατοίκησαν Δωριείς;
3. Που εγκατασταθηκαν οι Αιολείς;
4.Πού εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες;
5. Πού εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς όταν είδαν ότι η Πελοπόννησος δεν τους χωρούσε όλους;
6. Τι είναι οι αποικίες και τι οι άποικοι;
7. Τι ηταν ο Όμηρος και ποια είναι τα πιο σπουδαία έργα του;
8. Τι ήταν οι ραψωδοί;
9. Που πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες;
10. Πώς ήταν τα σπίτια στα γεωμετρικά χρόνια;
11. Γιατί τα αγγεία ήταν απαραίτητα στα αρχαία χρόνια;
12. Πώς διακοσμούσαν τα αγγεία στα χρόνια που μελετάμε σε αυτή την ενότητα;
13. Γιατί νομίζεις ότι το αλφάβητο των Ελλήνων ονομάστηκε φοινικικό;


Τώρα που τελειώσαμε την επανάληψη και τα θυμηθήκαμε όλα, πάμε να δούμε μερικά αγγεία από τη γεωμετρική εποχή....



1. Τώρα, βάλε ένα λευκό χαρτί στην οθόνη του υπολογιστή και κάνε ένα αντίγραφο από το παρακάτω "άδειο" αγγείο. Αν θες να δοκιμάσεις το ταλέντο σου, απλά παρατήρησέ το και αντίγραψέ το. Ύστερα γέμισέ το με γεωμετρικά σχέδια και χρωμάτισέ το για να φτιάξεις ένα αυθεντικό αγγείο της γεωμετρικής περιόδου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου