Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΚΕΦ. 10-13)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
ΣΠΑΡΤΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

πηγή: http://kathemerastintetarti.blogspot.com/2018/11/blog-post_14.html


Με λίγα λόγια: Οι Δωριείς ίδρυσαν στη Λακωνία ένα ισχυρό κράτος, τη Σπάρτη. Οι παλιοί κάτοικοι έγιναν είλωτες (=δούλοι). Γύρω από τη Σπάρτη κατοικούσαν οι περίοικοι που ασχολούνταν με το εμπόριο. Το κράτος μεγάλωνε και οι νόμοι έγιναν αυστηροί επειδή φοβόντουσαν μην επαναστατήσουν οι είλωτες. Η Σπάρτη είχε δυο βασιλιάδες που δεν είχαν μεγάλη εξουσία και στον πόλεμο ήταν αρχηγοί του στρατού. Το κράτος το διοικούσαν οι πέντε έφοροι. Τα σοβαρά θέματα τα συζητούσαν στην Απέλλα. Σε αυτή τη συνέλευση έπαιρναν μέρος οι Σπαρτιάτες που ήταν πάνω από 30 χρονών .


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΣΠΑΡΤΗ: Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
πηγή: http://triti2dim.blogspot.com/2015/09/11.html
Με λίγα λόγια: Οι νόμοι της Σπάρτης ήταν αυστηροί. Τους έφτιαξε ο Λυκούργος που ζήτησε να μην τους αλλάξουν μέχρι να γυρίσει από ένα ταξίδι από το οποίο δε γύρισε ποτέ. Η πόλη έμοιαζε με ένα στρατόπεδο. Τα αγόρια μέχρι τα εφτά έμεναν σπίτι και μετά εκπαιδεύονταν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να συνηθίζουν τη σκληρή ζωή. Μάθαιναν γραφή, ανάγνωση, μουσική, χορό. Οι νέοι μάθαιναν την τέχνη του πολέμου. Ζούσαν σε σκηνές κι έτρωγαν τον μέλανα ζωμό. Οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πιο ισχυρό στρατό. Η σπαρτιατική φάλαγγα ήταν ανίκητη.Τα κορίτσια εκπαιδεύονταν στα γυμναστήρια για να αποκτήσουν γερό σώμα και να γίνουν άξιες μητέρες. Έπαιρναν μέρος σε όλες τις γιορτές. Τα χρήματα στη Σπάρτη ήταν σιδερένια και είχαν μικρή αξία. Οι Σπαρτιάτες δεν αγαπούσαν την πολυτέλεια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τετάρτη τάξη: Ιστορία - Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας ...
πηγή: http://iliadisilias.blogspot.com/2012/11/blog-post_9.html
Με λίγα λόγια: Ο Θησέας παρακίνησε τους κατοίκους της Αττικής να εγκατασταθούν όλοι σε μια πόλη κι έτσι άρχισε να δημιουργείται η Αθήνα. Οι Αθηναίοι γιόρταζαν αυτό το γεγονός με τα Παναθήναια, την πιο μεγάλη γιορτή τους. Αργότερα οι οι Δωριείς θέλησαν να καταλάβουν την Αθήνα αλλά στο μαντείο των Δελφών τους είπαν ότι έπρεπε να μη σκοτώσουν τον βασιλιά της Αθήνας για να πετύχουν τον σκοπό τους. Βασιλιάς, ήταν ο Κόδρος που μόλις το έμαθε, ντύθηκε χωρικός και πήγε στο στρατόπεδο των Δωριέων κι εκεί τον σκότωσαν. Όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν να θάψουν τον νεκρό βασιλιά τους, εκείνοι κατάλαβαν το λάθος τους. Η Αθήνα σώθηκε. Μετά τον Κόδρο την εξουσία την πήραν οι ευγενείς. Όμως οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για τα χρέη τους. Για να ησυχάσουν από τις διαμαρτυρίες, οι ευγενείς ανέθεσαν στον Δράκοντα να γράψει νόμους οι οποίοι ήταν τόσο σκληροί, που λέγαν ότι γράφτηκαν με αίμα. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ. Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
πηγή: http://asteriaentaxei.weebly.com/alpharhochialpha938kappaalpha-chirhoomicronnuiotaalpha.html
Με λίγα λόγια: Η κατάσταση στην Αθήνα χειροτέρευε καθώς ο λαός ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να μοιραστεί η γη. Τοτε οι ευγενείς ζήτησαν από τον Σόλωνα να λάβει μέτρα. Ο Σόλωνας κατάργησε τα χρέη και έδωσε ελευθερία στους δούλους που έγιναν δούλοι επειδή δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν. Ο νόμος του ονομάστηκε σεισάχθεια. Οι πολίτες χωρίστηκαν σε τέσσερις τάξεις με βάση το εισόδημα κι όχι την καταγωγή. Έτσι απέκτησαν πολλοί κάτοικοι δικαιώματα. Όμως η γη δεν ξαναμοιράστηκε και αυτό δημιούργησε αναταραχές που τις εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος και έγινε αρχηγός των φτωχών και μετά αρχηγός του κράτους. Ελάφρυνε τη θέση των φτωχών όμως έγινε τύραννος καθώς κυβερνούσε χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Όταν πέθανε άφησε την εξουσία στον γιο του, Ιππία, όμως οι Αθηναίοι δεν τον ήθελαν, επαναστάτησαν και τον έδιωξαν.

Ελέγχω τις γνώσεις μου:
  • Τι ήταν οι είλωτες και τι οι περίοικοι;
  • Ποιοι διοικούσαν την αρχαία Σπάρτη;
  • Τι ήταν οι Απέλλα και ποιοι έπαιρναν μέρος;
  • Πώς εκπαιδεύονταν τα αγόρια και οι νέοι στη Σπάρτη;
  • Πώς εκπαιδεύονταν τα κορίτσια;
  • Ποιος ένωσε τους κατοίκους της Αττικής σε μια πόλη και πώς ονομάστηκε η πόλη;
  • Με ποιον τρόπο γλίτωσε η Αθήνα από τους Δωριείς;
  • Ποιος έγραψε νόμους που ήταν "γραμμένοι με αιμα" και γιατί τους έγραψε;
  • Τι ήταν η "σεισάχθεια" και ποιος είναι ο δημιουργός της;
  • Πώς κατάφερε ο Πεισίστρατος να πάρει την εξουσία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου